KYLE EASTWOOD – CINEMATIC

Als kind van beroemde ouders ondervinden deze meestal zowel voordelen als nadelen in hun eigen professionele bestaan. Een voordeel is dat de deuren veel sneller zullen opengaan voor hun talent, maar een nadeel is dat hun prestaties altijd zullen worden vergeleken met die van hun bekende vader of moeder. Acteur, regisseur en producer Clint Eastwood heeft met Kyle Eastwood zo’n zoon die sinds een 30-tal jaren zijn eigen sporen probeert te verdienen met het maken van muziek, naast zijn activiteiten als acteur in films waarmee hij dezelfde weg als vader Clint bewandelt.

In de muziekwereld gaat Clint Eastwood’s oudste 51-jarige zoon echter een heel andere weg op. Hij is een fanatieke aanhanger van de jazzmuziek en bespeelt zelf de basgitaar en contrabas bij de muziek die hij op zijn platen opneemt. Als fan van het werk van artiesten als Duke Ellington, Count Basie, Dave Brubeck, Thelonious Monk en Miles Davis mocht hij reeds als kind altijd met zijn papa mee naar het beroemde ‘Monterey Jazz Festival’ waar hij de microbe voor dit muziekgenre definitief te pakken kreeg.

Het debuutalbum “From Here To There” van Kyle Eastwood verscheen al in 1998 nadat hij ettelijke jaren had opgetreden in het jazzmilieu van Los Angeles en New York. Pas in 2004 volgde een tweede album “Paris Blue” waarop hij een mix van jazz en funk presenteerde. In 2006 verscheen zijn derde plaat “Now” met nummers die door Ben Cullum en jazzpianist Andrew McCormack werden gecomponeerd en in 2009 kwam zijn vierde album “Metropolitain” op de markt.

Nadien volgden er trouwens nog vier andere cd’s met “In Transit” uit 2017 als laatste release. Zelf schreef Kyle Eastwood filmmuziek voor enkele films van zijn vader zoals “Flags Of Our Fathers”, “Letters From Iwo Jima” en “Gran Torino”. Die composities maken nu deel uit van de nieuwste plaat van deze jazzbassist. Titel van dit album is “Cinematic” en de plaat bevat elf tracks die allemaal aan bekende en minder bekende films gerelateerd zijn.

Twee van deze nummers zijn voorzien van zang: in “Les Moulins De Mon Coeur” laat de 33-jarige Franse jazz-zangeres Camille Bertault haar zangtalent bewonderen en de 47-jarige Engelse jazz-zanger Hugh Coltman zingt bij het titelthema van de film “Gran Torino”. Beide vocalisten wonen net als Kyle Eastwood dezer dagen in de Franse hoofdstad Parijs. Andere wat meer bekende jazzy filmtracks op “Cinematic” zijn “Bulllitt” uit de film met Steve McQueen in de hoofdrol, het thema van de Martin Scorcese-film “Taxi Driver” met Robert De Niro en Jodie Foster, het thema van “The Pink Panter” met Peter Sellers en het thema van de 23e James Bond-film “Skyfall” uit 2012 met Daniel Craig in de rol van de MI6-agent.

Tot slot willen we ook nog even meegeven wie er allemaal verantwoordelijk was voor het creëren van al de muziek op deze jazzplaat: naast Kyle Eastwood zelf op contrabas horen we Quentin Collins op trompet en flugelhorn spelen, Andrew McCormack tokkelt op de piano, Brandon Allen blaast uit volle borst op saxofoon en Chris Higginbottom beroert de ezelsvellen op de drums.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jazz Village / PIAS

video